vergrooting

Bloedwaardes Door René Goris op Monday 28 Aug 2006 om 03:52:00

Na controle in het ziekenhuis, bleken mijn bloedwaardes (onder ander de neutrofielen waren < 1mg) niet hoog genoeg te zijn om door te gaan met chemokuur. Er is besloten dit met twee dagen uit te stellen zodat mijn bloedwaardes kunnen herstellen!

Neutrofielen

Neutrofielen zijn veruit de meest algemene witte bloedlichaampjes. Het beenmerg produceert er dagelijks talloos veel en laat ze in de bloedstroom vrij, maar hun levensverwachting is kort - i.h.a. minder dan een dag.
Eenmaal in de bloedstroom aangekomen kunnen de neutrofielen door de haarvatwand heen in het weefsel komen.

Neutrofielen worden aangetrokken door vreemd materiaal, ontstekingen en bacteriƫn. Bij een splinter of een snee zullen neutrofielen aangetrokken worden door een proces dat chemotaxis wordt genoemd. Veel eencellige passen ook deze methode toe - chemotaxis doet cellen die zich kunnen bewegen gaan in de richting van een hoger wordende concentratie van stoffen. Als een neutrofiel eenmaal een vreemd deeltje of een bacterie heeft gevonden dan zal die neutrofiel dat deeltje omvloeien (ofwel door fagocytose opnemen). Daarbij worden enzymen, waterstofperoxide en andere stoffen vanuit de 'korreltjes' (de vesiculae) in het fagocytoseblaasje (fagosoom) vrij gelaten om zo de bacterie te doden. Op een plek waar massa's bacteriƫn de kans hebben gezien zich te vermeerderen, zal zich pus (etter) gaan vormen. Pus is niks anders dan en verzameling dode neutrofielen en ander celafval.


Reacties

28 Aug 2006 om 07:41:34 Door Esther
Je zou bijna zelf neutrofiel worden ...

Laatste 5 reacties
alweer bijna een jaar geleden dat ik hier was; hoe gaat het nu met jullie???...
Joop
17-01-2019 10:45:33
Je leeft nog steeds, dat is de allergrootste prestatie. Reuzejammer dat er een (...
Guus Rombouts
13-02-2018 04:55:06
Hallo Rene, nog steeds aktief met fietsen en koken? het blijft stil in het blog ...
Joop
09-02-2018 12:09:52
Binnen enige weken tijd enkele bekenden verloren. O.m. een jeugdvriendin welke l...
Guus
10-10-2017 12:11:39
Contact
Rene Goris, Goris IT
Brielle
Nederland
Doneer
doneer